Spliced into
the Landscape

When the Genomics Institute of the Novartis Research Foundation, a branch of Novartis AG Basel of Switzerland, entered the highly competitive market of Southern California, they needed a state-of-the-art campus that would attract top biomedical and engineering talent.

NBBJ responded to this challenge by designing a La Jolla campus that brings together chemists, biologists and engineers in an environment that encourages cross-disciplinary interaction while integrating seamlessly with the landscape.

Six research and support buildings are connected by an open-air circulation spine — with protected service access underneath — that allows employees to enjoy the mild Southern California climate. A central commons building houses a shared cafeteria, auditorium, conference center, library and other functions to encourage interaction.

The labs themselves are modular and can be rapidly reconfigured as research needs change. To promote equality amongst the Primary Investigators and their teams, all feature similar equipment and access to daylight and views to the landscape. Here, Novartis researchers have made great strides in advancing genomic science and become a top institution for biomedical research in California.